De Achterhoek in vogelvlucht

Boerderij ‘t Lankhof ligt in de landelijke omgeving van de Achterhoek. Wij bevinden ons in de buurtschap Barlo, op zo'n drie kilometer van het dorp Aalten dat aan Duitsland grenst. Ook onze oosterbuur is rijk bedeeld met natuurschoon en een bezoek meer dan waard. Op uw tochten door het Aaltense buitengebied kunt u kennis maken met het prachtige coulissenlandschap.

Afwisselend op vele gebieden
landschapHet coulissenlandschap biedt veel afwisseling, zoals glooiingen, akkers, weilanden, bosgronden en vlakten. Door deze afwisseling is de Achterhoek een geliefd fiets- en wandelgebied (fiets- en wandeltochten zijn verkrijgbaar bij de VVV). Er bestaat een uitgebreid netwerk van fietsroutes met het knooppuntensysteem. Zelfs in Duitsland zijn er tegenwoordig knooppuntenroutes. U kunt de omgeving natuurlijk ook te paard verkennen of met uw auto.

In de omgeving van onze boerderij liggen de natuurreservaten Vennebulten, ’t Goor, 't Klooster en het Loohuisbos, natuurgebieden die zich bij uitstek lenen voor wandelen en fietsen. ’t Goor is een veengebied met een groeiend moerasbos en een opmerkelijke flora-, vogel en vlinderbestand.


Bredevoortbredevoort boekenstad logo
Bredevoort, een eeuwenoud vestingstadje, bestaat al ruim 800 jaar en heeft een roemruchte geschiedenis. Vanwege het beschermde stadsgezicht en het ongewijzigde stratenpatroon is de historische kern nog authentiek. Een wandelroute (eventueel met plaatselijke gids) voert u door smalle straatjes en bijzondere plekjes in dit eeuwenoude pittoreske stadje. 
Eventjes waant u zich werkelijk in de middeleeuwen wanneer u restaurant Bertram bezoekt. In dit restaurant kunt u heerlijk middeleeuws eten. Bredevoort is een Europese boekenstad. Er zijn meer dan 20 winkels in tweedehands boeken, waaronder enkele antiquariaten. Ook zijn er galeries en ateliers in de boekenstad te vinden.

Een bezoek aan de maandelijkse boekenmarkten en de vier internationale boekenmarkten is zeer de moeite waard (zie evenementenagenda).

Steden
Wilt u eens een uitstapje maken naar omliggende steden, dan zijn Winterswijk, Doetinchem en Bocholt goede suggesties. In Winterswijk is er iedere woensdag- en zaterdagochtend markt. Tevens bevindt zich hier een Italiaanse ijssalon, waar u werkelijk heerlijk ijs kunt eten. In Doetinchem is er elke dinsdagochtend en zaterdag markt. Bocholt, gelegen in Duitsland heeft een prachtig overdekt winkelcentrum.

Zwemmen
Er zijn verschillende zwemmogelijkheden in de buurt, zoals zwembad ‘t Walfort (binnen-en buitenbad), Bahia (subtropisch zwemparadijs in Bocholt met groot saunacomplex) en recreatiegebied Slingeplas met een zandstrand. De Slingeplas is slecht 15 minuten fietsen van onze boerderij verwijderd. Hier kan ook gevist worden.

Cultuur
Ook op cultureel gebied heeft de Achterhoek veel te bieden. Denkt u aan het bezichtigen van kastelen, bijvoorbeeld Huis Berg in ’s-Heerenberg en Wasserborg in Anholt (Dld). Tevens zijn er musea, zoals bijvoorbeeld Museum Frerikshuus-Freriksschure in Aalten, ’t Boerderi’jken in Bredevoort, Openluchtmuseum Erve Kots in Lichtenvoorde en Boerderijmuseum De Neeth in Barlo. In Winterswijk is in Villa Mondriaan vroeg werk van de schilder Mondriaan die in Winterswijk opgroeide te bewonderen. Imposant om te zien is de steengroeve. Hier wordt iedere zomer een concert, musical of opera georganiseerd.

Kinderen
Voor de kinderen is er ook genoeg te beleven, denkt u aan Het Land van Jan Klaassen in Doetinchem en bijvoorbeeld het Brandweermuseum en Kristalmuseum in Borculo. In buurland Duitsland is er het Kernwasserwunderland in Kalkar en het grote zwemparadijs Bahia in Bocholt. Ook zijn er in de omgeving diverse speeltuinen (ook indoorspeeltuinen), zoals Museumboerderij De Neeth (museum over het moderne boeren met in de zomer een maisdoolhof!). In Lievelde bevindt zich het speelpark Megapret en in Winterswijk Avonturenpark Sevink Mölle. In Aalten en omgeving zijn ook meerdere pannenkoekenrestaurants.

Evenementen
sfeerfoto marktIeder jaar, in het derde weekend van juni, wordt er in Aalten de Farm & Country Fair georganiseerd. Hier kunt u drie dagen lang het avontuurlijke platteland beleven. Dagelijks is er een afwisselend programma (zie evenementenagenda). In hartje zomer zijn er in Aalten ieder jaar de Aalten Dagen. Dit is een gezellige braderie met kindervermaak en veel live muziek (zie evenementenagenda). In Lichtenvoorde er de tweede zondag van september het op een na grootste Bloemencorso ter wereld. Een bezoek meer dan de moeite waard!
Bredevoort organiseert in het laatste weekend van September Bredevoort Schittert: smalle middeleeuwse straatjes, omgetoverd tot een sprookje. Licht, muziek, theater, romantiek en sport staan centraal. De straatverlichting wordt gedoofd en tienduizenden lichtjes in glazen potjes ontstoken. Letterlijk en figuurlijk: Schitterend!

Fietsverhuur

 Hengeveld Bike Centre
 Wisselink
   Landstraat 36/38
   Plein Zuid 15
  7121 CR Aalten
  7121 EX Aalten  
0543-473037
0543-472980

 

Café's/Restaurants:

 Café Beneman
 Café den Tappen
 Domme Aanleg
 Café Stegers
 Restaurant Karpermeer
 Restaurant 't Noorden
 Café De Zwaan
 Café de Misterpoort
 Middeleeuws Rest. Bertram
 Herbergh d' Olde Marckt
Winterwijkseweg 9
Misterweg 211
Lichtenvoordsestr.w. 87
Markt 2-4
Haartseweg 2a
Lichtenvoordsestr.w. 44
Prinsenstraat 5
Misterstraat 11
't Zand 1
Markt 10
7134 NB Vragender
7109 BA Miste
7121 RD Barlo
7121 CS Aalten
7121 LB Aalten
7121 RA Aalten
7121 AX Bredevoort
7121 CA Bredevoort
7126 BE Bredevoort
7121 CS Aalten
0544-371271
0543-565201
0543-451235
0543-472419
0543-472690
0543-472551
0543-451544
0543-451324
0543-451112
0543-472951

 

 Meer dingen om te doen en evenementen...

 

Bekijk foto's van de omgeving